2014. február 19., szerda

Lois Lowry: Nyáron történt

Fülszöveg:

Meg irigykedik nővérére, Mollyra, akit sokkal csinosabbnak és sikeresebbnek lát. Molly fegyelmezettebb és rendesebb, ő indulatosabb és rendetlenebb. Kettejük különbözősége akkor válik nehezen elviselhetővé, amikor városi otthonukból vidékre költöznek, s nekik közös szobán kell osztozniuk.Aztán Molly megbetegszik. Megnek jó ideig fogalma sincs, mennyire súlyos az állapota, s mit kezdjen a nővére és a szülei viselkedésében végbemenő változásokkal. Egy kedves, bölcs öregember és egy fiatal házaspár barátsága, valamint egy számára egyre többet jelentő hobbi, a fényképezés is segíti a kislányt, hogy átvészelje e nehéz hónapokat.

Nagyon szeretem Lois Lowryt. Még amikor kamasz voltam, akkor kaptam ajándékba az első és egyetlen könyvemet az írónő tollából, a Számláld meg a Csillagakot címűt, ami akkor is nagyon tetszett. Ezzel a könyvvel a moly-on találkoztam, amikor megnéztem, milyen könyvei vannak az írónőnek. Legutóbbi könyvtáras látogatásomkor jött velem haza.

A történet röviden:
A történetet Meg maga meséli el, szertem az E/1-.es írásmódot. Meg 13 éves kis kamasz, nővére Molly 2 évvel idősebb nála. Meg szebbnek és hiúbbnak látja Mollyt, mint magát. Különböznek, ahogy az általában a testvérek.
November végén elköltöznek városi otthonukból, hogy az apa tudjon nyugalomban dolgozni a könyvén. Molly és Meg egy szobán kell, hogy osztozkodjanak, ez sajnos nem mindig egyszerű, pláne ha eddig külön szobában laktak.
Eleinte nem kedveli Meg a vidéki életet. Egy szép napon találkozik az öreg Will-lel, kiderül, hogy az övé az egész telek, rajta a 3 házzal.
Molly egyszer csak megbetegedik, az orvosok nem tudják, mi lehet a baja. Hol jobban van, hol meg rosszabbul.
Megnek nem tetszik, hogy Mollyval a gyógyulás után is máshogy bánnak. Aztán Molly kórházba kerül, a szülők még mindig nem mondanak semmit Megnek, így szegény nem tudja, mi lehet a nővérével.

Véleményem, gondolataim a műről:
Nagyon szépen, egyszerűen, de szívszorítóan megírt regény. Ez a regény elsősorban szerintem a 10 évvel ezelőtti énemnek szól, de ugyanúgy szól a felnőtteknek is. A témája ugyanúgy érinthet bárkit.

Kedvenc karakter:
Az írónő
Ez egy röpke 150 oldlas kis könyvecske így elmondható, hogy egyik szereplő sem volt túl mélyen kidolgozva, de ennek ellenére szerintem mindenkit meg lehetett ismerni. Nekem nem is tudom, ki volt a kedvencem. Talán Meg, de ehhez nyilván hozzájárul az is, hogy az ő szemszögéből látjuk a dolgokat. Vele tudtam azonosulni. 

Karakter, akit nem kedveltem meg:
Maria, a szomszédba költöző házaspár női fele. Nem tudom, miért de nem szerettem meg őt.

Ez járt a fejemben, mikor a végére értem:
Nagyon szép vége lett, nem elcsépelt, nem túl nyálas, egy ilyen gyönyörűen megírt könyvhöz ez a vég dukált. 
Amit sajnálok, hogy mivel ez egy kis kamaszoknak szóló könyv így nem sok derült ki magáról a betegségről, a leukémiáról. Lehet, ezt annak a számlájára is írható, hogy az eredeti mű az 1970-es években íródott.

Akiknek ajánlom:
Mindenkinek. Nem mondom, hogy könnyű lesz, de érdemes.

Értékelés:
Borító: 3/5, virágok, Molly új hobbija, de amúgy semmi sem utal a beltartalomra
Beltartalom: 4/5, lehetett volna kicsit részletesebb, ha nem E/1-ben íródik, talán mások szemszögeit is megismertük volna,  de ezt leszámítva gyönyörű mű.

Kiadási információk:

Kiadó: Animus Kiadó, Budapest
Kiadás éve: 2003
Fordító: Ilyés Emese
Oldalak száma: 157
Eredeti cím: A Summer To Die
Eredeti megjelenés éve: 1977


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése