2012. november 15., csütörtök

Nem vagyok szeretetszolgálat

Jogosan merülhet fel az olvasóban a kérdés, hogy vajon miért ez a cím. Mindjárt kiderül.

Történt ugyanis, hogy az elmúlt egy héten megszaporodtak az olyan facebook-os üzenetek, melyben a kedves főiskolás ismerőseim a segítségemet kérik. Méghozzá nem is akármiben. Küldjem át nekik azt a beadandót, amit mi tavaly megírtunk. Igen, mi. Így többes számban. Ugyanis általában csapatmunkáról van szó. Amikor ilyen üzenetet kapok mindig megfogalmazódik bennem, hogy ők vajon nem csoportban vannak?
A másik pedig az, hogy ezt mind magunktól találtuk ki mi is. Leültünk, megbeszéltük, kiosztottuk a feladatot és szépen mindenki megcsinálta az ún. részét és elküldte a többieknek, azok meg véleményezték hozzáírtak, ha arra volt szükség.
És akkor itt vannak ezek az ismerősök, akik nem bírnak maguktól összeszedni semmit?
És a másik, hogy neki is van egy-egy csoporttársa, akivel leülhetne átbeszélni. És tudjátok mit, szerintem az sem ciki, ha a kiszabott részét nem tudja megírni. Szóljon a többieknek és ötleteljenek együtt. Ezért csapatmunka.
Én meg a kis csapatom is összeültünk, megbeszéltük és megírtuk a szuper dogát. Rengeteg meló volt benne, nekem sem adta oda senki "mintának" a sajátját, mégis képesek voltunk megoldani.
Amúgy vannak olyan tárgyak, ahol igazából nem is az számít, hogy mit írtatok, mert értelmetlen a kiírás, hanem az, hogy neki tudtatok-e állni, és ki tudtatok-e hozni valami értelmeset a feladatból. Meg kell tanulnunk együttműködni a csapattársakkal még akkor is, ha nem ismerem őket. Kommunikálni kell, és nem egy ún. külsőstől kell ötleteket szerezni, mert azért maradjunk annyiban, hogy nem szép dolog más munkájának a gyümölcsét kiélvezni. 
Higgyétek el, azt mi már kiélveztük.

2 megjegyzés:

 1. Istenem nekem hány beadandómat kérték már el... =) Teljesen igazad van.
  Én mondjuk mindig odaadom, mert túl jó szívem van, és ha kértem nekem is adtak. Bár mi sosem másoltunk le egy az egyben semmit, csak maximum a dolgozat felépítésére voltunk kíváncsiak.
  De volt már rá példa, hogy a mi dolgozatunkkal kapott más csoport elégtelent, mert ugyanazt beadta, és a tanár emlékezet...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem is sokat kértek már el. azzal nem is lenne baj, ha egyedül írtam volna meg, vagy ha csak "tanácsot" kérne, megkérdezné, mi hogyan csináltuk, de nem neki az egész kell tokkal vonóval. Meg igen, a dolgozat felépítése is más tészta, azt meg lehet kérdezni, de teljes 30-40 oldalakat elkérni.
   Na igen, aztán meg pofára esik, mert hülyének nézte a tanárt. :)

   Törlés